Actief in de onderwijs- en arbeidsmarkt

Onze klanten zien dat de onderwijs- en arbeidsmarkt in beweging is. Zij willen willen zich blijven ontwikkelen om ook in de toekomst een actieve, leidende rol te spelen.

  • Wij werken voor verschillende partijen in de arbeidsmarkt: van werkgevers, gemeenten, provincies tot onderwijsinstellingen. Hun invalshoeken en verantwoordelijkheden verschillen.
  • Wat onze klanten gemeen hebben is dat ze gedreven zijn om hun arbeidsmarktvragen op te lossen. Zijn kunnen direct invloed uitoefenen op de aanpak en het resultaat. En ze willen dit ook graag.
  • Ze staan open voor een andere aanpak. Ze hoeven niet perse via de gebaande paden op zoek naar een oplossing. Ze zijn flexibel om nieuwe manieren uit te proberen.
  • Ze zijn niet bang om een fout te maken. Ze weten dat je beter kunt proberen en leren dan vooraf alles volledig uitgedacht te hebben. Hun motto is: ‘doen is de beste manier van denken’

Dit zijn vragen die onze klanten hebben

Als je jezelf of je organisatie herkent in de bovenstaande beschrijving dan herken je wellicht ook de onderstaande vragen.

  • Hoe zorg ik ervoor dat werkzoekenden ons bedrijf weten te vinden? Vacatures staan op de website, advertenties zijn geplaatst en soms zijn uitzend- en/of recruitmentbureau’s ingezet. Toch lukt het niet om de geschikte mensen te vinden. Zij weten als werkgever niet hoe ze zich beter kunnen presenteren zodat ze zichtbaar worden.
  • Hoe houd ik mijn mensen vast? Er is steeds meer keuze voor werkzoekenden. De vraag is groter dan het aanbod en werkzoekenden worden steeds kritischer. Voor je het weet is de goede medewerker weg. Hoe zorg ik ervoor dat ik ze aan mijn bedrijf kan blijven binden of, wanneer dit niet lukt, hoe zorg ik dat ik een vervanger vind.
  • Hoe krijg ik het talent snel klaargestoomd voor de baan? Geschikte kandidaten die nog iets te leren hebben voordat ze volledig ingezet kunnen worden binnen het bedrijf. Onze klanten krijgen ermee te maken. Ze kunnen het zich niet veroorloven om lang te wachten. De kunst is dan om een passend inwerkprogramma te ontwikkelen.
  • Hoe krijg ik het potentieel van mijn team boven tafel? Soms lukt het een team niet om hun potentieel goed tot zijn recht te laten komen. Werkdruk kan hiervan de oorzaak zijn of de positie van de spelers. Onze klanten zien dat er meer inzit, maar het komt er nog niet uit. Ze willen graag de wedstrijd winnen en zijn op zoek naar de sleutel.
  • Hoe kunnen we onze klanten nog beter helpen met het vinden van een passende baan? Ze helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het vinden van geschikte banen. Ze zetten zich volledig in, houden rekening met de geldende regels, maar ze halen niet de resultaten die ze graag zouden willen halen. Ze willen voorbij de stereotype beschrijvingen en zijn op zoek naar een manier om de kans op een baan voor hun klanten te vergroten.
  • Hoe kunnen we de arbeidsmarktpartijen helpen met het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt? Ze hebben geen directe verantwoordelijkheid in het matchen van werk en werkzoekenden, maar voelen zich mede verantwoordelijk voor een goed werkende onderwijs- en arbeidsmarkt in hun eigen regio. Ze zijn op zoek naar manieren om het vinden van innovatieve oplossingen te stimuleren.

De eerste stap: Verwondering

Iedere creatieve oplossing vindt zijn oorsprong in de verwondering. Herken je de vragen en de situaties dan kan het interessant zijn om te gaan parelvissen. Dat is hoe wij onze achterstevoren aanpak vaak noemen. Vanuit de verwondering en verbeelding ontstaan dan mooie oplossingen.